19/04/2024 09:36
Search

LŽA iebilst pret žurnālistu darbības ierobežošanu Magoņa tiesā

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) kā nesamērīgu un sabiedrības interesēm neatbilstošu vērtē Limbažu rajona tiesas tiesneša Kārļa Jansona lēmumu aizliegt skaņu un attēla ierakstīšanu tiesas procesā, kurā skata bijušajam VAS “Latvijas dzelzceļš” vadītājam Uģim Magonim un igauņu miljonāram Oļegam Osinovskim izvirzītās apsūdzības liela apmēra kukuļa ņemšanā un došanā.

Tiesas lēmums apgrūtina žurnālistu darbību, jo liedz iespēju izmantot modernos tehniskos līdzekļus tiesvedības gaitas fiksēšanai. Turklāt tas nesamērīgi ierobežo visas sabiedrības tiesības saņemt būtisku informāciju par atklātu tiesas procesu, jo žurnālistu veidotajos materiālos nebūs iespējams izmantot video un audio ierakstus, kas nepastarpināti ļautu redzēt un dzirdēt procesa dalībnieku argumentus.

LŽA uzskata šos ierobežojumus par nepamatotiem un sabiedrības interesēm neatbilstošiem.

“Izskatāmā lieta ir ļoti nozīmīga, jo kriminālprocess notiek par augstas valsts amatpersonas iespējami prettiesisku darbību un lielāko KNAB atklāto skaidras naudas kukuli Latvijas vēsturē,  tāpēc sabiedrības interesēs ir saņemt daudzveidīgu, nepastarpinātu materiālu no tiesas zāles,“ uzsver LŽA valdes priekšsēdētāja Rita Ruduša.   

Tiesas lēmums, ar kuru liegta skaņu un attēla ierakstu veikšana, pieņemts pēc apsūdzētā Uģa Magoņa lūguma, kuram pievienojās arī prokurore Evita Masule. LŽA pauž neizpratni par to, ka valsts apsūdzības uzturētājs pievienojas apsūdzētā vēlmei ierobežot sabiedrības iespējas sekot tiesas gaitai. LŽA uzskata, ka tiesas norises fiksēšana skaņu un attēla ierakstos iespējama bez procesa traucēšanas un aicina prokuratūras pārstāvi un tiesu pārskatīt šo lēmumu sabiedrības interesēs.

Latvijas Žurnālistu asociācijas valde